Svatý Valentýn

08.02.2009 14:48

 

srdce

Ve čtvrtek 14. 2. proběhnou oslavy svatého Valentýna. Snad každý z nás ví, že v tento den slaví svátek všichni zamilovaní. Ale málokdo ví, proč se vlastně Valentýn zapsal do historie jako posel lásky a věrnosti.

Valentýn není smyšlenou postavou novodobých dějin, nýbrž skutečně žil a váže se k němu řada legend. Samotní historici jsou však ve výkladu nejednotní a původ jeho postavy má více podob.
Uveďme si alespoň jednu, podle níž se zachoval jeden významný valentýnský zvyk, kterým je darování přání, milého vzkazu a dnes se již tato forma rozšířila o zasílání zamilovaných SMS či o něco méně populárních MMS.


Něco málo z historie...

V době vlády římského císaře Klaudia II. Valentýn zastával kněžský úřad a vykonával povolání lékaře. Po celém kraji brzy proslul svou moudrostí, vzdělaností a přátelstvím. Získal si náklonnost především dětí, které ho doslova milovaly. Jelikož však Valentýn odmítal uctívat římské božstvo, byl uvězněn. Děti oddaného ochránce nosily stále ve svých srdcích, proto mu do žaláře nosily přátelské vzkazy, které protahovaly mezi mřížemi... Křesťanství později převzalo římskou látku a spojilo ji s vlastním stejnojmenným světcem, který navzdory císařovu zákazu pořádal sňatky. Za nepovolené oddávání zamilovaných dvojic byl záhy zajat a bez milosti popraven. Valentýn svá poslední slova směřoval k dceři vězeňského dozorce, která zněla: "Od Tvého Valentýna".

Vyznání lásky v den svatého Valentýna?

V zemích, kde se mluví například anglicky či francouzsky si v tento den posílají zamilovaní dopisy a pohlednice plné milostných vyznání, předávají si dárky, květiny a políbení. Je to den všech zamilovaných. I v naší zemi jsme před lety přijali tento svátek za svůj, a proč ne. K Mezinárodnímu dni žen a ke svátku matek přibyl tak další svátek, který je zasvěcen nejmladší podobě lásky - zamilovaným.
I přesto, že únor je měsícem zamračeným, nevlídným a uchrchlaným, tak alespoň jeden den měsíce února byl vyhrazen pro vlídnost a pro lásku už od dob pohanských, kdy se mu říkalo svátek Lupercalia.

Potřebujeme milovat a být milováni...

Chraňme si lásku.

Chraňme si ji tak, aby nám vydržela po celý život, aby byla silnější než všechny nepohody světa, silnější než únava ze všednosti, než všechny starosti, smutky, neporozumění a nesváry.

Láska je ohromný lidský cit a není nad ní mocnější síly.

Přichází sama a sama odchází, když si ji neochráníme. Potřebujeme někoho blízkého, abychom na život nebyli sami.

Přeji Vám, ať Vám láska nezevšední, ať ve Vás nevymře.

TIPY!

Pošli svému milovanému zamilované přáníčko! Mrkni se na uvedené webové stránky:

www.valentyn.com

www.poslat.cz

www.albi.cz

A tady je malá ukázka maličkostí, které rozhodně potěší...jsou k nahlédnutí na stránce:

www.dobrydarek.cz

Uvádím jen pro inspiraci, co třeba vybírat, ale Vy sami určitě znáte svou milou nebo milého lépe a víte, jakou drobností ji či ho potěšíte...

dark

kornout

pralinky

Pro společné chvíle pohody při dlouhých zimních večerech Vám skvěle poslouží puzzle...

Výběr je zcela na Vás.

Podívejte se na níže uvedenou stránku, společně si pak vyberete puzzle, které se bude líbit Vám oběma a zvolíte si i cenovou kategorii, která pro Vás bude přijatelná!

www.svet-puzzle.cz

Autor: Štolfová Monika

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.