Středisko výchovné péče

19.10.2008 14:52

Už jste někdy slyšeli o Středisku výchovné péče? Máte kamaráda či kamarádku, který má zkušenost se zmíněným střediskem? Rád by ses dozvěděl, co toto výchovné zařízení poskytuje za péči a s čím může pomoci právě tobě? Pak si přečti tento článek...

Středisko výchovné péče je jedním z výchovných zařízení, které se soustřeďují na prevenci a terapii sociálně patologických jevů a na poradenství v této oblasti. Abyste dobře rozuměli... Mezi sociálně patologické jevy patří například: záškoláctví, krádeže, vandalství, útěky, šikana...

Lze sem zařadit daleko více jevů, zmiňuji však nejvíce se vyskytující pro tvou představu...

V tomto zařízení pracují speciální pedagogové, nejčastěji zaměřeni na etopedii(speciálně pedagogický obor zabývající se výchovou a vzděláváním problémových dětí a mládeže), psychologové, ale i sociální pracovnice...

Klienti - čímž myslíme ty, kteří potřebují nějak pomoci, buď docházejí do Střediska výchovné péče nebo mohou být také na potřebnou dobu ubytováni. To se týká především dětí a mládeže ve věku od 6-18let...

Některá střediska přijímají na pobyt děti starší od 11let. Je to z toho důvodu, aby dobu, kdy jsou mimo rodinu zvládly...

Jednou z hlavních činností Střediska výchovné péče je prevence...

To znamená, že se snaží předcházet případných problémům, kterými jsou zmíněné sociálně patologickými jevy.

Pod prevencí si můžete představit třeba určité programy pro školy, které Vás informují o rizicích spojených s drogami nebo vás seznamují s pojmem šikana apod.

To však není vše...

Středisko výchovné péče nabízí pomoc, dětem, mládeži, ale i rodičům.

Pomáhá řešit problémy ve škole, konflikty v rodině, krizové životní situace rodiny a mladého člověka, problémy nepřizpůsobivého chování, potíže s pracovním zařazením.

Dnes je Středisek výchovné péče v České republice poměrně hodně. Zmíním se konkrétněji o Středisku výchovné péče působícím v Karlovarském kraji, konkrétně tedy přímo v Karlových Varech.

Středisko výchovné péče v Karlových Varech nabízí následující:

1) Dobrovolné pobyty s terapeutickým zaměřením pro děti a mládež po

dohodě s rodiči či zákonným zástupcem.

Na pobyt lze nastoupit po dohodě z různých důvodů: konflikty v rodině, neprospěch ve škole, útěky, záškoláctví, násilí, šikana, týrání, zneužívání, samota, ohrožení drogou, úzkost, neporozumění s rodiči, učiteli apod.

2) Zajišťuje víkendové a prázdninové akce pro stávající klienty.

Pobyty jsou max. 8týdenní s možností opakovaného pobytu.

Středisko výchovné péče je režimové zařízení nabízející širokou škálu volno-časových aktivit, dále se snaží o prohloubení sociálních dovedností klienta ("výcvik sociálních dovedností").

Co se tím rozumí?

Zkuste se zamyslet, zda jste někdy řešili, jak se zachovat v určité situaci...zda jste si někdy přáli určitou situaci vrátit a zkusit ji řešit jinak, ale nevěděli jste jak...zda někdy přemýšlíte, jak vyjádřit to, o cítíte, ale nejde Vám to...zda se Vám někdy stane, že nezvládnete své emoce - vybouchnete vzteky, máte chuť někomu ublížit, ať už slovně, tak fyzicky...zda máte pocit, že sami sebe dostatečně neznáte...zda si dostatečně nevěříte a nedostatek sebevědomí Vám znepříjemňuje život apod.

Lze říci, že toto všechno jsou sociální dovednosti...

A co se myslí výcvikem sociálních dovedností v rámci Střediska výchovné péče?

Sociálních dovednostem se klient učí především formou her...Klienti ve hrách mohou uplatnit své city i pocity, mohou si spolu povídat, pohybovat se, vyjednávat mezi sebou, získávat vztah ke druhým, hrát si na někoho, rozhodovat se za sebe apod.

Při sociálním kontaktu probíhá učení žáka s využitím zpětnovazebních informací (zpětnovazebná informace je taková, kdy od ostatních zjistíte, jak na ně působí vaše jednání a to, co říkáte a jestli je to v souladu s tím, co jste vyjádřit chtěli, či to ostatní vnímají, vídí úplně jinak...).

Autor: Štolfová Monika

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.