Semínková mozaika

03.11.2008 20:56

"Štěstí je mozaika složená z nepatrných malých radostí" (Maurois)

Poměrně netradičním příkladem využití techniky mozaiky v hodině výtvarné výchovy nebo u vás doma může být mozaika tvořená ze semínek.
Výroba není nikterak složitá, takže ji po vysvětlení zvládnou i nejmenší děti. U těchto malých tvůrců se kouzlo vytváření nejlépe zachová ve spolupráci s rodičem.
Postup spočívá v kladení semínek na čtvrtku potřenou lepidlem dle předkresleného vzoru (např. oblíbené zvířátko, rostlina nebo pohádková bytost). Semínky je zde míněna kukuřice, pšenice, slunečnice, mák, atd.
U menších dětí se nabízí možnost uvést popsanou činnost pohádkou s cílem více děti motivovat (příkladem může být tzv. Popelčina mozaika - viz knížka Práce s pohádkami: 52 jednoduchých návodů s krátkými pohádkami).

 Tvorba jádra mozaiky bývá pro děti zajímavá. Klást je možné prakticky cokoliv: kameny, kousky dřeva či papíru, úlomky předmětů, částečky přírodních tvarů. Tvary mohou být buď stejného druhu (např. javorové nažky nebo různě kombinované knoflíky, zápalky, nepravidelné odřezky dřevěných dýh). Krom lepení předmětů na podložku je také možné klást je venku, kupříkladu na písek.
Sestavování nemusí být omezeno předem určeným tématem. Často zajímavější je ponechání volnosti dětské tvořivosti, zakončené třeba jen krátkým potěšením z vlastního díla, možného opustit nebo rozebrat.
 

Zdroje:
1) KOHLOVÁ, Maryann F. Výtvarné činnosti pro malé děti: Rozvíjíme šikovnost a tvořivost dětí od 1 do 3 let. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-891-0. Vytváření stop, s. 53.
2) MACHOLDOVÁ, Taťjana, RYŠAVÝ, Martin. Výtvarné práce s pohádkami: 52 jednoduchých návodů s krátkými pohádkami. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-019-4. Mozaika ze semínek, s. 82-83.

Autor: Dvořáková Helena

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.