Rubikova kostka

19.10.2008 14:39

 

rubik

Rádi hádanky? Tak si jednu dáme. Je to krychle rozdělena buď na 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4 či dokonce 5x5x5 kostek. Skládá se ze šesti barev a dá se s ní různě manipulovat tak, abyste docílili jedné barvy na každé straně krychle. Co je to?

Mluvíme o Rubikově kostce nazývané také mechanickou hádankou, jež byla vynalezená v roce 1974 maďarským sochařem a profesorem architektury Ernő Rubikem. Tato kouzelná kostka z plastu má čtyři verze, z nichž klasikou je rozdělení na 3x3x3. Kouzelnou kostku si nechal v roce 1975 profesor Rubik patentovat. O dva roky později se dostala na pulty maďarských obchodů a její popularita stoupala doslova den za dnem vzhůru. Rozšířila se do západního světa pod názvem "magic cube". V roce 1980 se rozhodlo o přejmenování kostky. Od té doby nese název Rubikova.

Ve skládání Rubikovy kostky se konalo nespočet soutěží. Zmiňme jméno Franka Morrise, který dokázal klasickou hádanku 3x3x3 složit za 15 sekund. Že to není možné? Ano je, ale přiznám se, že si takový fofr jen ztěží dokáži představit.

Jak jste na tom vy? Máte vymyšlenou strategii, jak kostku skládat nebo si marně lámete hlavu s tím, jak na to? Existuje mnoho stránek, které návod obsahují. Mrkněte se třeba sem. Jedná se o návod na klasiku 3x3x3 a myslím, že řešení je popsáno velmi pěkně.

Kdo ji nemá ještě doma, nemusí zoufat, k sehnání je v mnoha internetových obchodech. No a tady je samozřejmě ověřený odkaz! Nakupujte a nezapomeňte se podělit o vaše zkušenosti v komentářích. Budu se těšit.

Autor: Štolfová Monika

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.