Rodiče, jste to vy, kteří mohou uvolnit atmosféru v den vysvědčení

20.06.2008 22:38

Právě v tyto dny jsou tísňové linky takřka přetížené. Situace okolo konce roku, spojená s hodnocením celoročního úsilí v podobě známek na vysvědčení, vrcholí. Někteří se nemohou dočkat závěru školního roku, který završí jedničkami, dvojkami a za svou snahu dostanou slíbenou odměnu, ale jsou i tací, pro které je den "D" hrůzným a velmi vypjatým.

Bohužel je mnoho rodičů, kteří se snaží své děti k výkonu vyburcovat zákazy až výhružkami. V době, kdy spousta dětí neví, jak naložit s volným časem, je bezvadné mít dceru, syna, který svůj zájem objevil. Co dosáhneme tím, že dítěti zakážeme chodit do oblíbeného kroužku? Krom toho, že bojuje s neoblíbených předmětem ve škole, přibude mu navíc boj s nudou, která je mnohem horší než první trojka na vysvědčení.
Výprask! Ano, dítě zabolí, vám se možná uleví, ale změní to známky na blanketu? Trestů je daleko více, každý školák by mohl vyprávět… Možná stojí za zamyšlení, proč se volí tresty, jež hluboce dítě zasáhnou.
Položme si otázku: Kdo bývá vysvědčením nejvíce zaskočen… Rodič, jež po celý rok pečlivě sleduje, jak si jeho školák vede, pomáhá mu s úkoly a důsledně dohlíží na přípravu nebo rodič, který příliš nemá ponětí o tom, jaké jsou průběžné výsledky jeho dítěte…
Samozřejmě rodič, který o vzdělávání dcery či syna v průběhu roku nejeví dostatečný zájem.

Oběti strachu z vysvědčení:
1. července 2006 - Třináctiletý školák z obce Smolotely na Příbramsku se neúspěšně pokusil oběsit. Asi to bylo kvůli vysvědčení.

25. června 2006 - Po deseti dnech toulání po lesích se domů vrátila šestnáctiletá učnice z Rotavy na Sokolovsku. Nakonec se přihlásila na policii. Důvodem útěku byly špatné známky.

30. ledna 2005 - Třináctiletý žák sedmé třídy z Tábora se oběsil ve svém pokoji v předvečer vydávání vysvědčení. Přivolaný lékař už mu nemohl pomoct.

29. ledna 2004 - Sedmnáctiletý mladík se pokusil upálit přímo na Václavském náměstí. Polil se benzínem, ale lidé okolo mu zabránili v zapálení se.

30. ledna 2003 - Třináctiletý žák osmé třídy z Jaroměřic nad Rokytnou se oběsil kvůli známce z chování.

29. června 2001 - Šestnáctiletý učeň z Plzně se oběsil den před vysvědčením. Zanechal po sobě dopis na rozloučenou. Bál se, co řeknou rodiče na špatné známky.

29. ledna 2000 - Patnáctiletá žákyně deváté třídy z Přibyslavi se oběsila. Důvodem byla zřejmě pětka ze zeměpisu na vysvědčení.

Řekněme si jednu důležitou věc. Děti nejsou dostatečně kompetentní k tomu, aby plně přebraly odpovědnost za své vzdělávání. Potřebují dohled, vedení, pocit jistoty, bezpečí a především lásky. Živit v nich neúspěch je největší chybou. A trestat je za vlastní lenost, že odpovědnost rodič přesunul jen na dítě a školu? To vážně není na místě, výmluvy typu: je málo času, doba je těžká, musím chodit do práce, jsi dost velký, aby ses učil sám… jsou jen chabou zástěrkou na ošetření dospělcova svědomí.

Uvědomme si, že začíná především čas prázdnin, který je nezbytný pro regeneraci sil. Každým koncem, tedy koncem školního roku něco nového začíná a každý začátek otevírá nové možnosti pro změnu.

Pokud jste dočetli tento článek až sem, zřejmě nepatříte k rodičům, kterým je úspěch či neúspěch potomka lhostejný.


Krize, jež můžou nastat, nedaří se vám je zvládat za pomoci svých nebližších se můžete pokusit vyřešit na rodičovské lince (283 852 222, určena dospělým každé pondělí 13.00-16.00 a středu 16.00-17.00)

Autor: Štolfová Monika

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Udělěj si kamarády