Papírová bojovka

15.10.2008 22:42

Nevíte si rady v situacích, kdy se mezi sebou vaše děti nesmyslně dohadují a co víc, od vás očekávají, že je rozsoudíte?

Řešení je možná snazší než si myslíte. Taková "papírová bojovka" je ideálním prostředkem pro odreagování vašich dětí. Nejenže je přivede na jiné myšlenky, ale pomůže jim zbavit se napětí z vygradované rozepře a navíc je společně zabaví!
Dítě očekává od rodičů, že budou spravedliví. Je však možné býti spravedliví ve chvíli, kdy za vámi přijdou vaše děti, každé z nich má tu svou pravdu a vy jste najednou postaveni do situace, kdy se máte vlastně postavit na něčí stranu?

Víte sami z vlastní zkušenosti, že se nezavděčíte ani jednomu z nich. Naučte se tedy řešit situace diplomaticky.

Hra je prostředkem k řešení.

Co budete potřebovat:

- noviny, letáky (Nevyhazujte letáky, kterými máte denně zahlcenou poštovní schránku. Schovávejte si je do krabice a uložte tam, kde vám nebudou nepřekážet.)
- vhodný prostor - dětský pokojík
A samozřejmě hráče.

Pravidla:

Nejprve si děti připraví papírové koule. Nechte je si zasoutěžit. Stanovte jim limit například 2 minuty a po tuto dobu ať horlivě vyrábějí mačkáním novinového papíru koule - munici k boji). Už při této činnosti se uvolní. Jakmile bude po limitu, koule se spočítají a kdo jich má více, vyhrává. Mylně se budou děti domnívat, že kolik si stačily připravit koulí s tolika půjdou také do boje. Ne, rozdělí se spravedlivým dílem.

Nyní už nic nebrání tomu odstartovat bojovku.

Postavte děti naproti sobě - nejlépe každého do jedné z poloviny pokoje. Oddělte bitevní pole - například věcmi, švihadlem apod.

Na závěr jim sdělte, že boj bude mít tři kola a každé bude trvat 2 minuty (uvidíte sami, zda je limit příliš dlouhý, či krátký - improvizujte).Poslední důležitá informace - úkolem není dát soupeři co nejvíce zásahů, ale zbavit se co největšího počtu koulí na svém území! Koule se hází po jedné a každá koule, byť přiletí z druhé strany, je hráče, na jehož území leží.
Vaším jediným úkolem je stopovat hru a dohlídnout, aby koule byly házeny po jedné. Po vašem signálu se koule spočítají a určí se vítěz kola. Nebojte se vyhodnocení stejného, jako bývá v ringu. Oba protivníky si postavte vedle sebe a zdvihněte ruku vítěze. Samozřejmostí je potřesení ruky vítězi rukou poraženého. Učíme tak děti přijímat porážku. Na hře je fajn, že není vhodná jen pro věkově si blízké. Můžou ji hrát i sourozenci, kteří mají mezi sebou větší věkový rozdíl.

Poznámka:

Děti se při boji nevyhnou házením koulí jeden na druhého. Pravidla to nezakazují a při této hře to patří k boji. Papírové koule nikomu neublíží, proto se tomu nebraňte a nezakazujte jim to. Jistě děti potěšíte, když je někdy poprosíte, aby vám rodičům udělali rozhodčí a vy si zahrajete taky. Nechte děti, ať vám vysvětlí pravidla. Uvidíte, že budou nadšené.

Autor: Štolfová Monika

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Hodinky.cz