Krásenská rozhledna

19.10.2008 14:38

Počasí přímo vybízí k výletům, a proto se spolu na jeden vydáme. Dnes vás nepozvu na hrad ani zámek, ale nádhernou rozhlednu. Nachází se v Karlovarském kraji v obci Krásno, poblíž turisticky vyhledávaného města Bečova nad Teplou. Nese název Krásenská a je vskutku úžasná.

Něco málo o rozhledně:

Lze říci, že rozhledna je raritou mezi rozhlednami právě díky neobvyklému tvaru věže, po jejímž obvodu se jako zužující spirála vine vnější schodiště.
Podstata věže je 11 metrů široká a na jejím vrcholu ve výšce 25 metrů už má jen 3 metry. Výhled do krajiny je přenádherný. Okraj vrcholové plošiny je osázen keramickými tabulkami znázorňujícími výhled do kraje.

Zajímavosti o rozhledně:
Věřili byste, že v okolí rozhledny stála chata a restaurace? Ano, bylo tomu tak. Dnes už stavbu připomínají jen kameny volně ležící poblíž rozhledny, směrem na cestu ke stoce, která je nedaleko.
Je až s podivem, jak se okolí za ta léta změnilo. Se snímkem z roku 1936 se nedá srovnat.

A co takhle opéci buřty?

Chcete-li si s rodiči opéci buřty, pak si nějaké vezměte sebou. U rozhledny je veliké ohniště a projdete-li se podél dlouhé stoky, pak najdete další malá ohniště, kde je možno opékat a posedět na lavičkách.

Jak se k místu dostanete:

Nejlépe autem, které můžete zaparkovat u silnice. Pak lze samozřejmě do města dojet autobusem či vlakem a k rozhledně dojít pěšky. Ale k čemu se přikláním asi nejvíce je kolo, protože cesta podél stoky přímo vybízí k cykloturistice a kdo by si rád den zpestřil ještě dalším zajímavým místem, dostane se po cestě až na Kladskou, kde je přírodní rezervace s naučnou stezkou. Ale o té snad až příště.

rozhledna

Autor: Štolfová Monika

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.