Domácí zvíře jako nový člen rodiny

30.01.2010 12:36

Uvažujete o koupi domácího mazlíčka pro své dítě? Tento jistě chvályhodný záměr by nebylo od věci zavčas podrobit menší prověrce, sloužící k ujasnění si základních pravidel, postupů, limitů a potencionálních rizik tohoto rozhodnutí. 

„Já bych chtěl pejska,

to bych si vejskal, byl bych rád.

Černou má srst, co se mu blejská,

byl by můj kamarád.“ 

Výše uvedený veršík by mohl mnohým rodičům připomenout prosby a srdceryvné žádosti potomků o vlastní zvířátko. 

Zvířecí  člen domácnosti, ať již se jedná o psa, kočku, morče, potkana, rybičky či jiné stvoření, vyžaduje pravidelnou a poctivou péči, patřičné zázemí a adekvátní přístup.

Tato fakta napovídají,  že samotná žádost dítěte by neměla být oním „spouštěčem“ k pořízení dlouhodobého závazku, jakým zvířátko bezpochyby je.  

Nač  myslet před pořízením zvířátka? 
Posouzení  vyspělosti dítěte, jeho schopnosti chápat a dodržovat pravidla, to by mělo spolu s rozumnou diskuzí předcházet vlastnímu výběru a koupi.

Není  hodné podcenit zdravotní stav celé rodiny. Mnohé alergie mohou totiž sebepřipravenější rodině překazit život s chlupatým tvorem. Alternativně se dá tento problém řešit po poradě s lékařem či jiným odborníkem, a to speciálními plemeny a druhy zvířat, jež riziko zhoršení zdraví nepřinášejí.

Hmotná  stránka věci by se mohla zdát zanedbatelnou, ale ve skutečnosti tomu tak není. Propočítání budoucích útrat za krmení, lékařskou péči, pomůcky, materiální zázemí a další položky mohou tvořit značnou část rodinného rozpočtu. I přihlédnutí ke stylu a podmínkám bydlení, vzhledem k potřebám zvířete, by mělo mít vliv na volbu velikosti, rasy a počet exemplářů. /Zaměňování vhodných prostor pro tzv. pokojové psíky s prostorami pro psy tažné, zvyklé na odlišné počasí i životní podmínky, nemívá příznivé výsledky/

Na neposledním místě je přirozené pomyslet i na subjektivní preference jednotlivých členů rodiny – zjednodušeně řečeno: na to, jaké zvíře by si přáli. Proč nedovolit dítěti pečovat o konkrétní rasu pejska, jsou-li všechny podmínky splněny?

Avšak překonávání strachu z určitého živočišného druhu tímto způsobem /tzv. léčba šokem/ zde rozhodně není na místě. 

Jaký  význam skýtá zvíře? 
Za dosti důležitou informaci, kterou je dobré vyslovit nahlas, lze považovat účel pořízení zvířete. Čeho chceme docílit, co rozvíjet a co chybějícího doplnit?

Zvíře s sebou bezpochyby přináší mnoho radosti při společně trávených okamžicích, zamezuje pocitům osamělosti, dodává smysl každodenním činnostem. Pro dítě ale znamená i přítele a důvěrníka, který mu může dopomoci k větší samostatnosti, odpovědnosti a pečlivosti.

V samostatném textu by mohlo být vyprávěno o zvířatech, která pomáhají dětem i dospělým při rozličných onemocněních a znevýhodněních. Kupříkladu asistenční psi v sobě skrývají nevyčíslitelný význam pro nevidomou osobu, jíž tak umožňují zapojit se do běžného života. Existují nejrůznější terapie za pomoci zvířat, neboli zooterapie, při kterých se využívá pravidelného kontaktu tělesně i duševně handicapovaných jedinců se psy /canisterapie/, koňmi /hippoterapie/ a dalšími zvířaty /kočky, králíci, atd./. Je až neuvěřitelné, jakou moc může mít „pouhý“ dotek dětské ruky srsti pomáhajícího zvířete.

Dárek v podobě  zvířete 
Štěňátko či koťátko s mašlí kolem krku se stále dosti často ocitá jako dárek pod vánočním stromečkem nebo za narozeninovým dortem. Množství takovýchto roztomilých dárků se však záhy ocitá v lepších případech v útulcích, a to navzdory varováním. Příčiny tohoto úkazu lze vidět v nedostatečném odhadnutí vlastních sil, časové a finanční náročnosti, i oné zmiňované nevyzrálosti k vykonávání dlouhodobé péče o závislou bytost. Právě ony odstrašující případy, budící pobouření nad nelidským nakládáním s nezvládnutým nebo následně odmítnutým tvorem, by měly člověka, a o to více rodiče, pozastavit před ukvapeným závěrem. 
     
V žádném případě ale není cílem tohoto textu odrazení od racionální koupě či „osvojení“ si potřebného zvířátka z útulku. Ba naopak. Tuto činnost je záhodno podporovat a podílet se na ní i vlastními silami. Ovšem pouze v rámci svých reálných možností.

Autor: Dvořáková Helena

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.